Spontanbesök i Hagalund gav nya intryck och idéer

Skrädderi hagalundNu under sommaren, när det inte sker några officiella möten i stadshuset, har vi bestämt oss för att passa på att vara så mycket som möjligt ute i Solnas stadsdelar för att besöka olika verksamheter. Det är både viktigt och roligt att som kommunpolitiker få lära känna Solna bättre.

Först ut på vår turné var Ulriksdal/Järva som vi besökte igår. Där besökte vi bland annat Mullemeckparken, Överjärva gård och invigningen av barnutställningen Vems lilla mössa flyger som bygger på Barbro Lindgrens bok med samma namn i Jaktvillan i Järvastaden. Det glädjer oss att se att hur olika samhällsaktörer går ihop för att tillsammans bidra till att ge barnen i Solna fler kulturella upplevelser.

Idag var det Hagalunds tur. På förmiddagen träffade vi engagerad personal på Hagalundsparken. Vi pratade om utvecklingsmöjligheter för Solnas fritidsverksamhet och fick lära oss mer om parkens pågående internationella ungdomsprojekt där 50 ungdomar från olika EU-länder träffas i Solna för att diskutera hälsofrågor.

Sen bar det iväg mot Hagalunds seniorträff Ankaret. På vägen dit passerade vi hamburgerbaren Big Mapple där vi bekantade oss med glada Sefri Demir som vi bestämde träff med i slutet av sommaren. Vi är nämligen nyfikna på att höra mer om hur det är att driva ett småföretag i Solna.

big mapple

Väl framme på Ankaret imponerades vi  personalens engagemang för Solnas äldre och fick en spännande genomgång av kommunen uppsökande arbete för personer över 80 år. Personalen vittnade om att många lever i ensamhet och majoriteten känner inte till att de har rätt att kostnadsfritt få olika hjälpmedel till hemmet t.ex. badpall. De besökare vi träffade på Ankaret berömde personalen och uppskattade mötesplatsen. Vi uppmärksammades om behovet av att Solna bygger fler mindre billiga hyreslägenheter för den äldre som vill flytta från sitt stora familjehus och om behovet av mer stimulerande dagverksamhet för personer i tidigt skede av en demenssjukdom.  

arne på ankaret

Besöksrundan avslutades med spontanbesök på Waxö Omsorgs supertrevliga lilla café i Hagalund, en titt in i Cykelkökets verkstad och en hälsning hos skrädderiet i Hagalunds centrum.

Sammanfattningsvis kan vi säga att idag var en riktigt bra dag med många nya intryck, spännande samtal och viktiga uppslag till politiska idéer att driva i Solna. Vi ser fram emot att imorgon besöka Bergshamra.

Arne och Sara

facebook Twitter Email