Sara jobbar på Skytteholmsskolan

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

För att som heltidspolitiker kunna göra rätt prioriteringar räcker det inte att enbart ”teoretisera” om människors vardag – vi måste uppleva den. För att öka min förståelse för Solnas skolors framtidsutmaningar bestämde jag mig att praktisera som lärare. Jag är glad och tacksam över att eldsjälen Minna Erkers, lärare på Skytteholmsskolan, lät mig vara hennes skugga för en dag. Dagen fick mig att inse att Socialdemokraternas satsning på höjda lärarlöner inte bara är viktig, utan helt nödvändig för att klara kompetensförsörjningen i Solnas skolor.  

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”279″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” alignment=”none” img_caption=”Minna Erkers, lärare på Skytteholmsskolan.”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Vi möttes upp vid rektorskontoret kl 9 på morgonen onsdagen den 21 oktober. Därefter skyndade vi mellan klassrum för att hitta datorer, ipads och laddare inför lektionen med åk 4 som vi skulle leda kl 9.50. Under jakten på tekniken hälsade Minna på eleverna som vi passerade: ”Hej X”, ”Hur mår du idag Y?” Vi hann också med att trösta en sjuk elev och hjälpa hen att kontakta sina föräldrar. Under timmen som egentligen är avsatt för lektionsplanering jagade vi teknik och var rastvakter.

Under lektionen fick såg jag hur eleverna utvecklade både sina matematik –och problemlösningsförmågor med hjälp av iPads. Vid lektionens slut var det få elever som ville lämna ifrån sig tekniken och gå på lunch. Minna och Sandra (som ledde lektionen) hade med hjälp av modern teknik lyckats väcka lärlusten hos barnen. Imponerande!

På lunchen åt vi tillsammans med eleverna som delade med sig av sina tankar. Jag satt tillsammans med en framtida hjärnkirurg som var upprörd över veckans bränder på asylanläggningar.  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”281″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” alignment=”none” img_caption=”Sara pratar med eleverna på Skytteholmsskolan.”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Eftermiddagen fick jag hålla låda för två åk 6:or, 2 *60 minuter med en 20 minuters rast emellan (dagens enda!). Jag berättade att jag blivit politiker för att förändra samhället till det bättre och jag förklarade hur den kommunala beslutsprocessen ser ut.

På frågan om alla barn har det lika bra i Sverige, svarade eleverna bestämt ”Nej”. De lyfte upp att vissa barn saknar föräldrar, andra diskrimineras och några växer upp i fattiga familjer. Eleverna ifrågasatte varför endast halva Skytteholmsskolans skolgård renoverats. Varken jag eller läraren kunde ge ett vettigt svar till varför de styrande politikerna valt att inte renovera hela skolgården på en gång.

Efter lektionerna, klockan tre, frågade den framtida hjärnkirurgen om hen fick prata själv med mig. Hen berättade att hen skulle politiskt aktiv och jag peppade eleven att läsa på om de olika ungdomsförbundens åsikter.

Jag lämnade Skytteholmsskolan fylld av glädje. Glädje över att ha fått uppleva barnens lärlust, fått höra om deras drömmar och lyckats inspirera dem till att starta en namninsamling för skolgården.

Men ingenting av detta hade varit möjligt utan att de haft en lärare som Minna. Minna är en sån där lärare som man minns när man blir stor. Den där läraren som man tackar för att hen såg en när man var ensam i korridoren, uppmuntrade en till att drömma stort och hade tålamod för att utveckling tog tid.

Jag beundrar Solnas lärare. De arbetar från morgon till sen eftermiddag (men en enda ”riktig” rast på 20 minuter) för att ge Solnas barn en lysande framtid. Solna är en växande stad och i en tid av lärarbrist måste vi solnapolitiker satsa hårt på att behålla vår kompetenta personal i kommunen.

Vi Socialdemokraterna är övertygade om att nyckeln till att detta ligger i att visa våra lärare uppskattning genom att erbjuda möjlighet till karriär och en god arbetsmiljö. Utöver regeringens lönelyft skjuter vi Socialdemokrater i Solna till sex miljoner till nästa års budget för att öka lärarnas löner i Solna. 

//Sara Kukka-Salam[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

facebook Twitter Email