Öppet brev till Anita

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”316″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” alignment=”none”][vc_column_text]Hej Anita!

Tusen tack för att du tagit dig tid att skriva ett handskrivet brev till mig. Som oppositionsråd blir jag alltid glad när solnabor hör av sig till mig och reagerar på texter jag skrivit i lokaltidningen. Du skrev med anledning av den insändare som jag skrev i Vi i Solna (3/10) om att Solna borde ta emot de 90 flyktingar som Länsstyrelsen bett oss om. Tyvärr saknade brevet kontaktuppgifter. Jag hoppas att mitt svar når dig denna väg.

Jag delar din syn på att Sverige är en välfärdsstat där vi politiker ansvarar för att medborgare ges en trygg välfärd av högsta kvalité. Detta står dock inte emot att samtidigt ha en human migrationspolitik. Tvärtom visar forskning att invandring på sikt är lönsamt. Det är lätt att förstå; att lära utbildade människor svenska är betydligt billigare än att från födseln bekosta ett barns omsorg och skolgång. Migration blir extra viktigt i en tid när Sveriges befolkning åldras. Vi behöver vara fler unga som arbetar för att ha råd att försörja våra pensionärer. Samtidigt blir handeln allt mer global, något som medför ett större behov av mångfald (t.ex. språkkunskaper) bland anställda. Så jag försäkrar dig om att du inte behöver oroa dig – jag värnar Sveriges välfärd.

Däremot Anita, delar jag inte din syn på att jag som solnapolitiker inte har ett ansvar för människor på flykt från Syrien. Vi politiker är medmänniskor som engagerat oss för att förbättra samhället för oss alla. Och som politiker slutar jag inte att vara medmänniska. Tvärtom, tar jag med mig de medmänskliga idealen in i mitt politiska arbete. Anita, de som kommer till Sverige nu flyr visst undan krig. Och nej, de är inga lyxflyktingar. Det är människor som fått sina hem förstörda och familjemedlemmar mördade i Syriens krig. Ingen förälder skulle drömma om att sätta sina barn i farliga båtar över medelhavet om de inte riskerade sina liv i hemlandet.

Anita, jag vill försäkra dig om att det inte ligger någon motsättning i att visa solidaritet till våra medmänniskor på flykt och att kämpa för Solnas ungdomar. Trots ditt tvivel, så är jag född och uppvuxen i Solna. Och jag vet hur svår ungas bostadssituation är. Jag bodde nämligen också hemma fram till i somras, då jag som 26-åring fick mitt första egna hyreskontrakt. Bristen på hyresrätter för unga i Solna beror inte på flyktingar, utan på att Moderaterna under hela sin tid vid makten bortprioriterat hyresrätter och istället byggt dyra bostadsrätter. Jag skrev så sent som veckan före jag fick ditt brev en debattartikel i Mitti Solna (Solnas  andra lokaltidning) om behovet av en transparent bostadspolitik och  fler hyresrätter i Solna. De senaste månaderna har jag också skrivit debattartiklar om behovet av en skola i varje stadsdel i Solna, krävt att unga ska få studera på komvux och önskat att Solna inför sommarkollo.

Jag är övertygad om att du och jag har många gemensamma tankar om hur vi kan förbättra kommunen för Solnas ungdomar. Jag undrar därför om jag får bjuda dig på fika i stadshuset så att vi kan prata vidare. Lämna gärna dina kontaktuppgifter i stadshusets reception så lovar jag att höra av mig.

Med vänliga hälsningar

Sara Kukka-Salam

Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Solna

PS. Mitt efternamn Kukka kommer från Finland (där min mamma är född) och betyder blomma. Salam (efter min pappa) betyder fred. Fredsblomma är därför betydelsen av mitt efternamn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

facebook Twitter Email