Vår framtid börjar i skolan

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]70

Vår framtid börjar i skolan

Solna växer. Det är vi glada över. Växande städer innebär inflöden av nya kompetenser och perspektiv. Men en snabb expansion kräver också att politiken tar sitt ansvar för att fortsätta säkerställa en god välfärd för alla solnabor. Här halkar Solna efter. Flera av Solnas stadsdelar saknar välfärdssatsningar och ojämlikheten mellan Solnas stadsdelar är märkbar. Vi lägger en budget som höjer kvaliteten i välfärden, främst i skolan, och tar höjd för att skapa en socialt hållbar stad där alla stadsdelar ska leva och utvecklas.

Skola i världsklass

Utbildning är nyckeln till framgång. Vi vet att skolan spelar en avgörande roll i barns möjligheter att som vuxna forma sina egna liv. En viktig framgång för skolan är bra lärare.  Den nationella lärarbristen i Sverige gör konkurrensen om lärare stenhård i Stockholmsområdet. I en växande kommun som Solna krävs ett aktivt arbete för att behålla de lärare vi har och attrahera nya lärare med rätt utbildning. Idag står sig Solna inte i konkurrensen och i Lärarförbundets senaste ranking där hamnade Solna på plats 168 av 290 kommuner. När det gäller antalet utbildade lärare får Solna en bottennotering på plats 279 av 290 kommuner. Viktiga hörnstenar i att säkerställa bra lärare i Solna är att de erbjuds ett stödjande pedagogiskt ledarskap samt möjlighet till karriär och god arbetsmiljö. Utöver S-regeringens lärarlönelyft skjuter vi därför till 6 miljoner årligen de kommande åren för att höja lärarlönerna.

Underhållet av Solnas skolor har länge varit eftersatt och två skolor är i rivningsskick. För att klara skolutmaningen skjuter vi till 50 miljoner årligen under de kommande tre åren på att rusta upp Solnas skolor.

Forskningen visar att barn som gått i en förskola av hög kvalitet också lyckas bättre i skolan. En förutsättning för detta är små barngrupper där pedagogerna har tid att uppmärksamma varje barns unika behov. Tyvärr har utvecklingen i Solna gått åt fel håll och barngruppernas storlek har fortsatt att växa. Vi vill investera tidigt i barns utveckling och satsar därför 35 miljoner på att rekrytera 70 nya pedagoger. Detta motsvarar 3 pedagoger på 15 barn i alla barngrupper.

Ett blommande kultur – och fritidsliv

För att kunna bygga en levande grön stad med ett aktivt kultur –och fritidsliv för solnaborna, måste kommunens investeringar i vårt gemensamma öka i takt med att stadens befolkning växer. Det är idag trångt i vår simhall, på fotbollsplanerna och på cykelbanorna. Vår budget innehåller därför flera viktiga, av solnaborna efterlängtade, samhällsinvesteringar som rustar Solna för framtiden.

Vi satsar på en nybyggnation av idrottshallar, cykelinfrastruktur och utomhusgym. Vi avser också påbörja upphandlingen av en ny simhall redan under 2016

Vi behåller Sveriges lägsta kommunalskatt

Vi finansierar våra satsningar genom att höja kommunalskatten med 16 öre, från 17,12 kronor till 17,28 kronor. Det innebär att vi fortsatt har Sveriges lägsta kommunalskatt. Höjningen innebär att en person med en månadslön på 30 000 kr/mån bidrar med 48 kronor mer i månaden. Det är inte mycket för var och en av oss, men som många får glädje av. Vissa saker är helt enkelt smartare att finansiera gemensamt.

Utmaningarna i en växande stad är många. Men möjligheterna är ännu fler. De kan realiseras om politiken tar ansvar för att skapa de bästa förutsättningarna för Solnaborna att blomma. 

Här kan du läsa hela vår budget.

Arne Öberg
Sara Kukka-Salam
Oppositionsråd (S) i Solna

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

facebook Twitter Email