Almedalen – utvecklingsmoral samt GAL och TAN i Solna

Tal_Almdedalen460x305_____resize_cs_460_300

Almedalsveckan går mot sitt slut och SOM-institutet har redan 2013 undersök hur många som tar del av rapporteringen. Det är endast 15 % av befolkningen. Men för den politiskt intresserade är det ett nöjesfält med galet många bra och spännande seminarier och ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter. Vare sig Sara eller Arne var i år på plats, men vill plocka upp dels Löfvens begrepp utvecklingsmoral och diskussionen som DN lanserade om ny dimension i politiken i form av GAL och TAN.

Löfvens tal lade fokus på att vi alla måste göra sin plikt och kräva sin rätt. Det handlar om att bistå och samverka generellt men framför allt att vi måste stå upp för bildning. Det handlar om ett rejält lärarlyft på 3 miljarder per år och ett nytt kunskapslyft för vuxna samt åtgärder för strukturell arbetslöshet. Se gärna talet via YouTube.

Detta med GAL/TAN då? Jo det är en ny dimension inom politik som nättidningen Dagens Arena redan för ett år sedan uppmärksammade. Det handlar kort om en kompletterande bild till höger – vänster dimensionen som handlar om grön, alternativ och libertariansk (GAL) mot traditionell, auktoritär och nationalistisk (TAN). DN plockar i veckan upp denna dimension i sin artikel om Almedalen 2015.  I en studie från 2010 av flera amerikanska statsvetare visar det sig att starkast korrelation mellan denna andra dimension har Spanien och svagast har Ungern. Sverige har en stark korrelation – och gör dimensionen spännande. I svensk debatt så kan Fi och Sd sägas stå för denna dimension som fick stort genomslag i valrörelsen när det gäller vad man talade om.

Rädda Råstasjön, BUS-partiet och FI ska med Solnaperspektiv ses som GAL-aktörer, och troligen även Mp. TAN har främst en aktör och det är Sd och mer och mer även Kd. Talen i Almedalen från dessa partier hade skrämmande likheter. Lokalt här i Solna har inte Kd uppvisat den sidan än, men det finns uppenbart strateger som ser potential i traditionalism och nationalism.

Vi som parti brukar kritiseras för att vara lite som vaga och att S främst fajtas om väljarna i mitten. Vi menar dock att vi ständigt försöker se till de stora utmaningarna i form av vilken samhälle vi vill ha samt att ständigt ha fokus på värdet av hög sysselsättning och att kommunen agerar långsiktigt och gör framtidsorienterade investeringar. Vi ska agera för att mer jämlikt och mer rättvist samhälle. Forskningen ger stöd för att de samhällen som är mer jämlika och rättvisa också är de samhällen som har högre tillväxt och mindre segregerade.

 

Arne Öberg

facebook Twitter Email