Nu får det vara nog på snålandet. Solnas förskolebarn förtjänar mer!

För några veckor sedan praktiserade jag en hel dag på förskolan Fantasia i Huvudsta (som hette Dillen när jag gick där som barn). På avdelningen som jag praktiserade i var det 23 barn och tre pedagoger. Kort sagt: alldeles för låg personaltäthet! Skolverket rekommenderar att barngrupperna ska vara max 15 barn på tre pedagoger. Trots de taskiga förutsättningarna så gjorde personalen ett kanonjobb för att försöka hinna se och uppmärksamma vartenda barn.

Det har gått två veckor sedan praktiken och min ilska över situationen växer ju mer jag tänker tillbaka på praktiken. Hade vi låtit det se ut så här om det hade varit en mansdominerad arbetsplats?! Hur kan vi vuxna snåla in på de allra svagaste i samhället, våra barn?! Vi vet att förskolorna behöver mer resurser för att ha råd att anställa mer personal. Punkt. Svårare än så är det inte. Kvalité kostar. Vi tycks förstå det när vi handlar kläder men inte när vi ska finansiera våra förskolor. I Solna verkar vi tro att Sveriges lägsta kommunalskatt går att kombinera med Sveriges högsta välfärd. Så är det bevisligen inte.

Jag är övertygad om att vi (S) gör rätt som går till val på en riktad skattehöjning på 16 öre som öronmärks för att anställa personal till Solnas förskolor och skolor. Höjningen motsvarar 48 kronor mer i månaden för den med en lön 30 000 kr/mån. Det räcker för att nå 15 barn på 3 pedagoger. Hur mycket mer i månaden är du beredd att betala i skatt för att minska barngruppernas storlek i Solnas förskolor?

facebook Twitter Email